Clm

 Dvounápravový přípojný vůz řady Clm 4-6301.

Jedná se konkrétně o vůz číslo 4-6301 vyrobený v roce 1935 v Královopolské strojírně Brno a jedná se o jeden z šestiokenných vozů z prototypové šestikusové série lehkých přípojných vozů. Délka vozu přes nárazníky je 12.200 mm, výška 3.280 mm a šířka vozu 3.000 mm. Vůz byl vybaven uhelnými kamny, suchým WC, vozovou baterií a elektrickým osvětlením ERA.

Rám vozu je ocelový svařovaný z nosníků. Skříň vozu je dřevěná, oplechovaná. Její stav vzhledem ke stáří vozu 70 let, byl a je velkou brzdou při celkové opravě.

 

Na voze probíhala od roku 1993 ve spolkové režii značně pomalá avšak náročná a důkladná rekonstrukce, která by měla skončit v roce 2013 a vůz bude tvořit ucelenou soupravu s naším motorovým vozem M 131.1. Stav vozu (původně z něj byla vlastně pouze skříň s pojezdem) zapříčinilo značnou neoblíbenost vozu u členské základny, která v tu dobu zprovozňovala motorový vůz M131.1386 a měla představu, co to bude u tohoto vozu v jeho stavu představovat. Proto byly spíše náhodně a pomalu (díky vytíženosti jinými pracemi) prováděny hlavně zabezpečovací práce jako např. svázání rámu, zajištění těsnosti střechy, instalace okapů, výroba oplechování skříně a okenních lišt).

Teprve cca od roku 2009 začaly oproti dřívějšku o poznání rychlejší opravné práce. Bylo dokončeno základní oplechování skříně, byla olištována okna, byl zhotoven finální nátěr střechy.

V roce 2012 byly zahájeny práce na vytvoření zcela nového interiéru vozu, jeho částečné zateplení a obnova podlahy a elektroinstalace. 

2013

V současné době (podzim 2013) jsou zatepleny a obloženy oba představky. Je hotová podlaha představku. Je zateplen interiér oddílu, tj. stěny i strop. Na montáž jsou připraveny desky na strop a stěny. Montáž zpozdila návštěva zlodějů mědi... Jsou vyměněna problematická futra vstupních a přechodových dveří. Opravě se podrobily rámy oken i jejich usazení. Probíhá obnova lavic, která by měla skončit na jaře 2014. Dále se pracuje na spodku vozu zejména odstraňováním starých nátěrů z kovových konstrukcí a jejich následným opatřováním novými nátěry. Na část těchto renovačních prací jsme požádali o dotaci a věříme, že budeme úspěšní v jejím čerpání. Vše tedy směřuje k tomu, aby vůz v roce 2014 mohl konečně vyjet.

Aktuality z oprav i s fotografiemi jsou ke shlédnutí na úvodní stránce.

Dárcem interiéru byl vůz Clm 4 - xxxx.

Fotografie z převozu tohoto vozu do Plzně dne 12. května 1994 za pomoci motorového vozu M131.1487.

Interiér našeho vozu Clm 4-6301 vozu bude použit jen částečně původní, protože se zachovalo bohužel pouze několik málo částí. Další část interiéru (hlavně sedačky a zavazadlové police) budou použity z obdobného vozu řady Clm zobrazeného na předchozích dvou fotografiích, který náš spolek získal od soukromé osoby z Horšovského Týna. U tohoto vozu se z počátku též uvažovalo o jeho zachování, a to právě pro pěkně zachovaný interiér, bohužel však neměl rozsochy a to nakonec rozhodlo. Tento vůz již po rozebrání a uchování cenných dílů v roce 2003 (?) neexistuje. Hlavní části obložení interiéru našeho vozu však budou vyrobeny zcela nové.

Stav prací v roce 2004

Obrušování a nátěry oplechování, které muselo být vyrobeno částečně zcela nové. Již s novými okapy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stav prací v roce 2005

Vůz je již oplechován, zasklen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stav prací v roce 2010

 

Aktuální stav prací (2012)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spolková přezdívka: Célemko, žebřiňák


Přihlášení do systému



Podporují nás

Vraga AZD Ing. Koldu?ek Rokycany
Město Rokycany
Město Rokycany

Město Hrádek
Město Hrádek

Město Miroąov
Město Miroąov

Obec Nezvěstice
Obec Nezvěstice

obec Dobřív
Obec Dobřív

Obec Kamenný újezd
Obec
Kamenný Újezd

Obec Mešno

Obec Příkosice